Op nationale radio (Radio 2)

Deze ochtend al vroeg uit de veren! Zowel voor Radio 2 Antwerpen (omdat ik Antwerpen werk) als Radio 2 Limburg (omdat ik in Zolder woon) wilde met mij contact leggen over hoe de Convid-situatie voor mij is momenteel! Hoe ga ik hier mee om? Onderstaand een artikel van Radio 2 Limburg dat eigenlijk mijn interview was op de radio.

Hoe houden blinden zich aan social distancing?

‘Ik kan niets meer zelfstandig doen’

De coronamaatregelen, en vooral afstand houden, zijn voor blinde personen extra moeilijk te volgen. Bordjes met richtlijnen en pijlen op de grond zijn voor hen niet zichtbaar en een blindengeleidehond kan zich onmogelijk aan de afstandsregels houden. Manuella uit Zolder getuigde erover in “Start je dag” op Radio 2.

Manuella neemt normaal met haar geleidehond het openbaar vervoer naar haar werk in Antwerpen. Nu werkt ze al een tijdje thuis. “Ik kan nog weinig buiten komen, want ik geraak overal mijn oriëntatie kwijt. Ik volg altijd dezelfde routes en dat gaat nu niet meer.”

Verloren Gelopen

Om de afstandsregels te handhaven, hangen nu overal affiches met instructies en pijlen wijzen de weg in winkels en op straat. “Voor mij zijn die dingen niet van toepassing, want ik kan ze niet lezen of zien. Als ik ergens binnenkom, weet ik niet meer waar ik heen moet.”

Zelfs op de plekken waar Manuella heel vaak komt, heeft ze het moeilijk. “Ik volg altijd dezelfde routes. Die zijn allemaal veranderd, dus kan ik niets meer zelfstandig doen. Toen ik op controle moest in het ziekenhuis, was ik helemaal fout gelopen omdat ik langs een andere deur naar binnen moest.”

Manuella kan normaal altijd rekenen op haar geleidehond, maar ook voor hem is het niet makkelijk. “Hij snapt de pijlen niet en volgt altijd het vaste traject dat hem is aangeleerd. Hij kan wel afwijken als ik hem dat vraag, maar ik weet zelf niet waar ik heen moet.”

Naar buiten gaan is voor Manuella een extra stressfactor. Daarom blijft ze nu liever binnen. Haar blindengeleidehond is dus nu ook een beetje technisch werkloos. “Hij komt regelmatig vragen om te spelen of hij wacht aan de deur om naar buiten te mogen. Voor hem is het ook niet gemakkelijk.”

Volgen op geluid

Als je een blinde persoon tegenkomt, is het belangrijk dat je niet te dicht komt, want ze zien zelf niet of ze zich houden aan de afstandsregels. “Je kan best om ons heen lopen en ook zeker niet naar onze hond toekomen. Die kent de socialdistancing-regels zeker niet. Als je ziet dat iemand hulp nodig heeft, kan je best voor die persoon lopen en blijven praten. Dan volgen we je op basis van het geluid.”

Manuella hoopt dat er binnenkort alternatieve maatregelen komen voor blinden, want ze wil graag opnieuw buiten komen. “Gelukkig heb ik thuis een mooi terras, want als ik elke dag binnen moest zitten, werd ik echt gek.”

Tekst Stef Pennemans

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/13/blinden-kunnen-zich-niet-aan-coronamaatregelen-houden-ik-kom-b/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.